Barefoot és sport

Be Lenka logo Be Lenka
10.09.2024
Barefoot és sport

Amikor jógázni vagy pilatesezni megyünk, automatikusan levesszük a cipőnket, és mezítláb vagyunk. Eszünkbe sem jutna cipőt húzni. Cipő nélkül jobb a stabilitásunk és az irányításunk minden mozdulat felett, és ez nagyon fontos a jógánál és a pilatesnél egyaránt. De... Csak ennél a kettőnél ilyen fontos??? De amikor edzeni, kocogni vagy sportolni megyünk, gondolunk-e arra, hogy cipő nélkül menjünk? Igazából, nem is annyira. Valószínűleg kevesen tudják elképzelni, hogy mezítláb fussanak vagy súlyt emeljenek például a salakon, és ez érthető is. De mi van, ha van lehetőség arra, hogy a mezítláb járás szabadságát és előnyeit edzőteremben, CrossFitben, sportolás vagy futás közben is élvezhessük? A válasz a barefoot sportcipő.

Obsah článku

Nézzükmeg tehát a barefoot cipőben való sportolás előnyeit és hogy hogyan is kell a helyes cipőt kiválasztani. Biztosak vagyunk benne, hogy miután elolvasta ezt a cikket, Ön is ki akarja majd próbálni, és soha többé nem tér vissza a hagyományos cipőkhöz. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő barefoot sportcipőt?

Sokszor találkozunk a barefoot címkével olyan cipők esetében, amelyeknek vékony a talpa, de alak tekintetében nem tartják tiszteletben a láb anatómiáját. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy egy igazán jó barefoot cipőt felismerjünk. Legtöbbször elég egy „vizuális és tapintásos teszt”. Tehát mi mindennek kell megfelelnie a (nem csak) sportolásra szánt barefoot cipőknek? 

A lábfej anatómiáját tiszteletben tartó forma, amely nagyvonalú lábujjtérrel rendelkezik

Ahhoz, hogy a lábfej anatómiailag helyesen működjön, arra van szüksége, hogy semmi ne korlátozza mozgásában. Képzeljük el, hogy felveszünk egy feszesítő fűzőt, és elmegyünk edzeni. Valószínűleg nem lenn semmi extra, igaz? És pontosan ezt tapasztalja a lábunk is, csak nem tudja megmondani nekünk. Amikor azonban szabad mozgást biztosítunk számukra, a változás azonnal érezhető. Az ujjaknak legyezőszerűen kell szétterülniük a lábfejre lépéskor, ahogyan az a természetből adódik, és így növelik az érintkezési felületet, valamint nagyobb stabilitást és biztonságot nyújtanak mozgás közben. 

Könnyű súlyú cipő

Fokozott fizikai igénybevétel esetén vagy futás közben biztosan értékelni fogjuk a cipő minimális súlyát. Hosszabb edzés vagy néhány kilométer alatt a lábunk akár 100 gramm különbséget is érez, így minél könnyebb, annál jobb.

Rugalmas és ultravékony talp

A barefoot cipők úgy készülnek, hogy tökéletesen kövessék a láb természetes mozgását, és ez nem lenne lehetséges rugalmas és ultravékony talp nélkül. Mivel a lábfej és a felület között minimális akadály van, az idegvégződések jobban érzékelik a környezetet, és az agy hatékonyabban tudja beállítani az izomfeszültséget, az ízületi mozgást, illetve általában gyorsabban tud reagálni a felület változásaira. Ez áll a jobb stabilitás és egyensúlyérzék mögött, emellett a sérülések, az ízületi túlterhelés és az izomfáradtság megelőzésében is szerepet játszik. 

Rugalmas, légáteresztő és tartós anyag, kivehető talpbetét

Mivel a cipőnek tökéletesen alkalmazkodnia kell a lábfejhez és annak munkájához, kiváló minőségű és rugalmas anyagot kell használni. Az anyagnak, amelyből a cipő készül, ellen kell állnia a sportolás viszontagságainak. A kivehető talpbetét nagyon fontos a sportolásra tervezett cipőknél. A láb megdolgozik, izzad. A cipő élettartamának megőrzése érdekében a talpbetétet minden edzés után ki kell venni, és kell hagyni szabadon száradni. 

Nincs boltozat és "felhő" talpbetét

Testünk legjobb „lengéscsillapítói” a lábujjaink hasa. Ahhoz azonban, hogy megfelelően végezzék a munkájukat, tökéletesen érintkezniük kell a talajjal, és semmi sem torzíthatja el azt. A legtöbb sportcipő ultra-puha, vastag talpbetéttel vagy memóriahabbal van bélelve. Ez azonban nagymértékben tompítja a láb érzékszervi érzékelését, amely így nem képes sem jól elnyelni az ütéseket, sem megfelelően kommunikálni az aggyal. A lábak gyorsabban elfáradnak, és a sérülés kockázata is megnő. Nem megfelelő a boltozatos talpbetét sem, amely a lábat passzív viselkedésre készteti. Ahhoz, hogy a lábfej megfelelően működjön, mozgás közben aktívnak kell lennie. Ezért a mesterséges boltozati alátámasztással ellátott talpbetétek nem megfelelőek. 

Zero-drop

A legtöbb sportcipő sarka magasabb, mint a lábujjaké. Emiatt a test enyhén előre dől, ami kizökkenti a természetes tengelyéből. És onnantól kezdve ez csak egy láncreakció - rosszul beállított test, a súlypont megváltozása, természetellenesen terhelt mozgásszervi rendszer. A testnek lényegesen több erőfeszítést kell tennie az eltérés kompenzálására és stabilizálásra. Nemcsak a sportban, hanem a mindennapi életben is a sarok és a lábujjak közötti nulla lejtés befolyásolja leginkább a testtartást. Ha a test egy tökéletes természetes tengelyben van, akkor a súlypont ott van, ahol lennie kell, a súly egyenletesen oszlik el és az ízületek arányosan terhelődnek. A zero-drop cipőknek köszönhetően elkerülhetjük az ízületi és hátfájást sportolás során. 

Okok a barefoot cipőben való sportolásra

A barefoot cipőben végzett edzés során az egész lábfej részt vesz a munkában, és ezáltal erősödikA szabványos cipőket, például a futócipőket úgy tervezték, hogy a testet előre döntsék, hogy ösztönözzék és megkönnyítsék az induló - előre irányuló mozgást. A testet a természetes tengelyétől eltérítő cipők megkönnyíthetik a futást, de nem nyújtanak stabilitást; éppen ellenkezőleg, a testnek nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy a testet a megfelelő tengelyen tartsa és a súlypontot igazítsa. Az ilyen lábbeliben a láb nem tud megfelelően működni, a lábnak is erőfeszítéseket kell tennie, hogy „álljon”, és így nem csak nem komplexen működik, hanem egyes részei túlterheltek. Ezért van az, hogy sokszor fájdalmat érzünk a lábujjainkban vagy a sarkunkban egy hosszú edzés vagy futás után. Mivel az egész test láncolatban működik, a rosszul működő láb és a ferde testtengely az egész testre kihat - a megfeszült vádliizmoktól kezdve a gerincfájdalomig és a rossz testtartásig. Az alsó végtag izmai és ízületei szenvednek a leginkább. A barefoot cipők a nulla esésnek köszönhetően lehetővé teszik a test számára, hogy megtartsa a megfelelő tengelyt és súlypontot. A láb nem korlátoz semmit, és nem is kell összehangolni a dőlésszöget, megfelelően működik és erősíti magát. A láncreakcióval erősíti az egész alsó végtagot, miközben megkíméli az ízületeket az egyenetlen terheléstől. 

A testtartás javítása

Ahogy fentebb említettük, a barefoot cipő elősegíti a jó testtartást. Ez nagyon fontos a sportolásban. A rossz testtartás negatív hatással van a gerinc egészségére, ami a sportban még tovább fokozódik. Rossz testtartás esetén a testet egyenlőtlenül terheljük, túlterhelés lép fel, ami a végtagok megrövidüléséhez, fokozott izomfeszüléshez, az ízületek gyorsabb elhasználódásához és fájdalomhoz vezethet. 

A lábfájdalom megelőzése és enyhítése

Edzés közben nagyobb terhelésnek tesszük ki a lábunkat, mint a normál napi tevékenységek során. A hagyományos cipők nem engedik a lábat szabadon mozogni, görcsbe szorítják a lábujjakat, a megemelt talp előre billenti a lábat, és fokozott nyomást gyakorol a lábfejre, a rugalmatlan talp pedig merevvé és egyhelyben tartja a lábat. Mindez sportolás közben felerősödik, amikor a megterhelt lábnak minden eddiginél nagyobb térre és rugalmasságra van szüksége. Mindezek a tényezők lábfáradáshoz, esetleges deformitásokhoz (összeszorult lábujjak) vagy láb- és bokasérülésekhez vezetnek. A barefoot cipőben végzett gyakorlatok teret és abszolút rugalmasságot biztosítanak a lábnak. Nemcsak a lábunk nem fáj edzés után, hanem a barefoot cipő is enyhítheti a lábfájdalmat, ha azt a nem megfelelő lábbeli viselése okozta. A láb megtapasztalja a szabadságot, megszabadul a fájdalomtól, és soha nem fogja magát olyan jól érezni más típusú lábbeliben, mint barefootban. Szeretnénk jól teljesíteni edzés közben, és nem akarjuk, hogy az összeszorított hüvelykujjunk fájdalma elterelje a figyelmünket. Ha egyszer kipróbálja a „mezítlábas“ edzést, soha többé nem tér vissza a klasszikus cipőhöz. 

Segítség krónikus fájdalom esetén

A nem megfelelő lábbeli negatív hatással van a lábra és annak egészségére. A láncreakció a test minden egyes részére hatással van, ezért gyakran anélkül, hogy felismernénk az összefüggést, a lábunkból eredő krónikus fájdalomtól szenvedünk. Amikor sportolunk, ezek a fájdalmak általában rosszabbodnak, különösen, ha a probléma forrása a lábunkon van. Ha edzés közben a cipőt barefootra cseréli, a láb nem nyom semmit, nem szenved, és ezért nincs oka a fájdalomnak. Ezért a mezítlábas testmozgás vagy a barefoot cipő enyhítheti a krónikus fájdalmat, ha az a lábakban gyökerezik. 

Élesebb érzékszervi érzékelés

Egész szervezetünk nagymértékben az érzékszervi érzékelésnek köszönhetően a környezetével kölcsönhatásban működik. Az érzékszervi érzékelés, azaz az érzékszerveink figyelmeztetnek minket a minket körülvevő világra, például szaglással (benzinszagot érzünk, menekülünk), látással (tudjuk, mikor kell átmenni az úton), hallással (halljuk a közeledő autót, kommunikálunk), tapintással érzékeljük környezetünk fizikai síkját, az ízlelésnek köszönhetően meg tudjuk különböztetni a romlott ételt a friss ételtől. Az iskolában azt tanították, hogy 5 érzékszervünk van: szaglás, látás, hallás, tapintás és ízlelés. Ez azonban nem teljesen igaz. Nyolc érzékszervünk van - az alapvető öthöz hozzáadódik a vestibuláris rendszer (egyensúly és térbeli tájékozódás), a propriocepció (a test térben való érzékelése, a váz-izomrendszer mozgása) és a percepció (a belső szervekkel kapcsolatos jelzések, például vizelési szükséglet, éhség, gyomorfájás stb.). A lábunk szorosan kapcsolódik két érzékszervünkhöz - az érintéshez és a propriocepcióhoz. A lábfejnél több idegvégződés csak az ajkakon és a lábujjak hasán található. Ezeknek a végződéseknek köszönhetően agyunk közvetlen információkat kap arról a felületről, amelyen járunk. Következésképpen képes felmérni a helyzetet, beállítani az izmok feszültségét, az ízületek működését, vagy azonnal reagálni a súlypont megváltoztatásával, hogy ne veszítsük el az egyensúlyunkat az egyenetlen felületeken. A propriocepció aktiválásával tudatosítjuk saját testünket a térben anélkül, hogy vizuálisan ellenőriznénk azt. Triviálisnak hangzik, de propriocepció nélkül például a sziklamászók nehezen tudnának sziklát mászni. Ezek az idegvégződések szenvednek a durva és rugalmatlan talpú cipőkben. Minél nagyobb az akadály a láb és a talaj között, annál lassabb és pontatlanabb az információátvitel. Ha sportolás közben a legtöbbet akarjuk kihozni érzékszervi apparátusunkból, akkor mezítláb vagy barefoot cipőben az ideális sportolni. Például a CrossFit sportolók, akik gyakran változik a felület és a magasság a gyakorlatok során, például amikor egy dobozon ugrálnak, értékelni fogják, hogy érzik a „talajt a lábuk alatt”. Annak érdekében, hogy ne veszítsék el az egyensúlyukat és megtartsák a stabilitásukat a gyakorlat során, a lábuknak tökéletesen tájékoztatnia kell az agyat, amely gondoskodik a többiről. 

A lábfej és a boka mozgékonyságának és rugalmasságának javítása

A barefoot cipőben végzett gyakorlatok javítják a lábfej - az egész lábfej és a boka - mozgékonyságát és rugalmasságát. A hagyományos lábbelik tulajdonságai negatívan befolyásolják a láb munkáját, hosszú távon gyengítik, és ez alapvetően befolyásolja a boka erejét és stabilitását is. Arról nem is beszélve, hogy a test súlypontja megváltozik, az elülső lábfej jobban megterhelődik, és más, már oly sokszor említett problémák is összefüggnek a rosszul megválasztott lábbelivelMásrészt viszont a barefoot cipő lehetővé teszi a láb természetes működését, az egész lábat bevonja a mozgásba, és ezáltal erősíti azt. A rugalmas talpnak köszönhetően elősegíti a láb rugalmasságát. Ez az egész lánc a bokáig vezet, amelyhez az immár megerősödött és egészséges függelékek csatlakoznak. Ezért a boka erősebb, stabilabb és mozgékonyabb lesz. Még az is lehet, hogy nagyobb mozgástérrel rendelkezik, mint korábban. A barefoot lábbeli a testmozgás során tehát a lábfej és a boka mobilitásának és rugalmasságának javulásához vezet. 

Jobb egyensúly és stabilitás

A barefoot cipő jellemzői lehetővé teszik, hogy a lábujjak mozgás közben szétterüljenek, ellentétben a hagyományos lábbelikkel, amelyek összenyomják a lábujjakat. Ez a természetes eloszlás nagyobb támasztási felületet biztosít a testnek, és javítja az egyensúlyt és a stabilitást. 

A propriocepció és a koordináció javítása

A mezítlábasság természetes az ember számára. A test egy összetett mechanizmus, amelyben látszólag összeegyeztethetetlen dolgok működnek együtt és befolyásolják egymást. A lábnak az a rendeltetése, hogy úgy működjön, hogy a lábbeli ne korlátozza. Csak egy egészséges és működőképes láb játszik megfelelő szerepet az egész rendszerben. A nem megfelelő lábbeliben eltöltött évek a láb rossz működését okozzák, ami nemcsak lábproblémákat, hanem például gerincfájdalmat vagy akár migrént is eredményezhet. Igen, a látszólag összeegyeztethetetlen dolgok valóban összefüggnek egymással. A barefootra váltás lehetővé teszi a láb számára, hogy újra felfedezze elveszett funkcionalitását. Ennek köszönhetően újra megtanul megfelelően dolgozni, természetes és rég elfeledett mozgásmintákat szerez, megerősíti magát, és hatással van az egész test funkcionalitására. A mezítláb járás fontos tényezője a propriocepció (az egyik fent említett érzékszerv) aktiválása - a térbeli önismeret -, aminek közvetlen következménye a mozgáskoordináció (és természetesen a stabilitás és az egyensúly) jelentős javulása. 

A fáradtság és a sérülések megelőzése

Egy olyan láb, amelyet semmi sem korlátoz, hatékonyabban tud kommunikálni az agyával a terep állapotáról, amelyen mozog. Ezért a szervezet reakcióideje gyorsabb, és így jobban tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Ha ehhez hozzávesszük a BF cipők ultrakönnyű súlyát, akkor a sportolás közbeni viselésük nemcsak a sérüléseket, hanem a fáradtságot is megelőzi. Mert a sportban, különösen az állóképességi sportban minden extra gramm számít. 

Jobb testsúlyeloszlás

Testünk minden súlyát a lábunkon, pontosabban a talpunkon hordozza. És ez nem túl nagy teherbíró felület. Egészséges lábnál a súly három támaszpont között oszlik meg - a saroknál és kettő a lábujjak hasa alatt vanEz a három kis pont képes hatékonyan elosztani az egész test súlyát anélkül, hogy éreznénk. A probléma akkor merül fel, amikor a lábat a cipő olyan „fejlesztései” akadályozzák, mint a sarok, a ferde talp, a boltívtámaszok vagy a népszerű cloud foam talpbetétek. Bármi, ami akár csak minimálisan is kimozdítja a lábat a természetes síkjából, hatással van a súlypontra és a támaszpontokra. A láb akkor látja el legjobban a feladatát, ha akadályok nélkül áll a talajon, és semmi sem korlátozza a szabad mozgását. Ezután a súlyt is úgy tudja elosztani, ahogyan az szánva volt. A barefoot cipő nem korlátozza vagy befolyásolja a lábat, így az egyenletesen el tudja osztani a súlyt, ami nagyon fontos a sportolásban. Ellenkező esetben a stabilitás szenved, a lábak gyorsabban elfáradnak, túlterhelés lép fel, és akár sérülésekhez is vezethet. 

Jobb sportteljesítmény

A sportban nyújtott teljesítményünk nemcsak a fittségünktől és az erőnktől függ, hanem nagymértékben attól is, hogy mennyire érezzük jól magunkat. Ha szűk ruhákban edzenénk, valószínűleg nem teljesítenénk jól. Ez vonatkozik a lábunkra is, amelynek mozgását a hagyományos lábbelik korlátozzák. Lehet, hogy nem érezzük közvetlenül és nem kötjük össze, de az összefüggés megvan. Ugyanez igaz a milliószor említett láncreakcióra is, amely által egész testünk működik. Az egészséges és funkcionális láb kevesebb terhelést jelent az ízületekre. Mindez pedig hatással van az általános sportteljesítményre. 

Légzés javítása sportolás közben

Tudta, hogy a lábbeli, amit viselünk, közvetlen hatással van a légzésünkre is? Egyszerű magyarázat: barefoot cipőben a test tengelye derékszögben áll a talajjal, ahogy annak lennie kell. Ez pozitív hatással van a testtartásra, jobban nyújtózkodunk, automatikusan ellazítjuk a mellkast és megfeszítjük a gerincet. Ez viszont pozitív hatással van a tüdőre, amely a helyes testtartásnak köszönhetően jobban ki tud tágulni, így teljes mértékben ki tudjuk használni a kapacitását. A sportban a légzés kulcsfontosságú, így ha a megfelelő lábbeli kiválasztásával segíthetünk ebben, miért ne tennénk? 

Egészségesebb és kevésbé terhelt ízületek

Ahogy fentebb említettük, de az ismétlés a bölcsesség anyja, az egész test egy láncreakción keresztül működik. A test egyes szegmenseinek sorrendjéről és szinkronizálásáról van szó. Az egyik testrész mozgása közvetlenül hat az egész testre, létrehozva az úgynevezett hullám- vagy láncreakciót. A rossz lábbeli tehát nemcsak magának a lábnak a működését befolyásolja, hanem az ízületeket, a gerincet és a testtartást is. Ezért ha barefoot cipőben elősegítjük a megfelelő lábműködést, az közvetlen hatással lesz az egész testre. Az ízületek nem lesznek egyenlőtlenül terhelve, ezért nem fognak olyan gyorsan elhasználódni. 

Több kalóriát égethet futás közben

Ez az információ sokak számára meglepő lehet, de a szakértők szerint több kalóriát égethetünk el, ha barefoot cipőben futunk. Hogyan lehetséges ez? A klasszikus hagyományos sportcipőt technológiailag úgy alakították ki, hogy a mozgásban „támogasson” minket azáltal, hogy a sarka megemelkedik az elülső lábfejhez képest. Ez előremozdít minket, és sokkal könnyebbé teszi az elindulást. A barefoot cipő nem kínál ilyen „mankót”, egyfajta képzeletbeli rugót. Bennük mindent magunknak kell leküzdenünk. Ahhoz, hogy a testet előre mozdítsuk, hogy a mozgáshoz szükséges lendületet megszerezzük, energiát kell kifejtenünk. Minden lépésbe több energia jut, mint egy párnázott futócipő esetében. Ezért végső soron több kalóriát égetünk el. Mert a sportban az egyszerű egyenlet érvényes - több energiafelhasználás = több elégetett kalória. 

Jó hangulat

A barefoot cipőket úgy tervezték, hogy érezzük a felületet, amelyen járunk. Ezért a barefoot cipőben járás stimulálja a lábfej idegvégződéseit. Ez az érzékszervi tudatosság arra „kényszerít” minket, hogy a jelenben legyünk (ezt a művészetet hívják mindfulness-nek), hogy aktívan tudatában legyünk a környezetünknek, a pillanatban való létezésünknek, ami bizonyítottan nagyon jótékony hatással van a mentális egészségre. A mindfulness nyugalmat teremt, csökkenti a stressz-szintet és javítja az általános hangulatot. A testmozgás mint olyan pozitívan hat a boldogsághormon felszabadulására, ezért van az, hogy a testmozgás után jó kedvünk van, még akkor is, ha néha tönkre is vagyunk. Ezért a barefoot cipőben való edzés double-win. 

Be Lenka barefoot az aktív életmódhoz

Kínálatunkban szerepelnek sportolásra alkalmas barefoot cipők is. A Dash, Whiz, Stride és Velocity modellek tervezésekor szem előtt tartottuk, hogy sportolás és aktív életmód közben is élvezhesse a barefoot lábbeli előnyeit anélkül, hogy egy másik, kifejezetten sportolásra szánt cipőt kellene vásárolnia. Modelljeink sokoldalúan felhasználhatók, a szabadidős tevékenységektől kezdve a sportos munkaruha stílusos kiegészítésén át a sportolásig. Bemutatjuk őket most. 

Be Lenka Dash

Ultrakönnyű cipő az aktív mozgáshoz a nyári hónapokban. A textil felsőrésznek köszönhetően légáteresztő, és a legnagyobb hőségben is alkalmas a sportolásra. Az ActiveGrip külső talp nagyszerű stabilitást biztosít, és a varrásoknak köszönhetően nem kell aggódnia, hogy a cipő hamar elhasználódik. A talp továbbra is megőrizte fantasztikus rugalmasságát, így számíthat arra, hogy a lába 100%-os kapcsolatot tart a felülettel, és azonnal alkalmazkodik hozzá még az igényesebb edzések során is, amit különösen a CrossFit rajongói értékelnek. A modell dizájnja alkalmas a normál és az alacsonyabb lábfejhez is. 

Be Lenka Whiz

Univerzális modell, alkalmas edzőterembe vagy szabadtéri sportoláshoz, valamint szabadidős vagy munkahelyi sportruházat részeként. A textil felsőrésznek köszönhetően ez a modell ideális a melegebb időjáráshoz, de egész évben, a munkahelyen sem fog csalódást okozni. Az ActivGrip talpnak köszönhetően a Whiz minden olyan sporthoz alkalmas, ahol egyensúlyra van szükség. A talp varrása növeli a tartósságot anélkül, hogy a rugalmasságot feláldozná. Az új TR-keveréket, amelyből a talp készült, kiváló kopásállóság jellemzi. A talpbetét PU újrahasznosított anyag és gyapjú kombinációja, így még a nyári napokon is kellemesen száraz marad a láb. 

Be Lenka Stride

Rendkívül népszerű minimalista, barefoot zokni típusú cipő. A kötött felsőrész nemcsak a cipő tökéletes alkalmazkodását garantálja minden lábfejhez, hanem tökéletes légáteresztő képességet is, még a legforróbb napokon is. Ultrakönnyű, ultra rugalmas, tökéletes. Az előző két modellhez hasonlóan a Stride is varrott ActiveGrip külső talppal rendelkezik a hosszabb tartósság érdekében. A talpbetét természetes cellulózszálból készült, kiváló nedvszívó képességű. A praktikus pántnak köszönhetően a cipő könnyen rögzíthető a hátizsákhoz. 

Be Lenka Velocity

Mindenkinek, aki szereti az aktív életmódot, és aki szereti az időtlenül trendi, kompromisszumok nélkül kényelmes és megbízhatóan funkcionális lábbeliket, egy egyedülálló Be Lenka Velocity modellt kínálunk. Sportos, minimalista és egyedülállóan elegáns tornacipő, amellyel még edzés közben is kitűnik a tömegből. A textil, a TPU és a fémfóliák tökéletes kombinációja olyan modellt hozott létre, amely kiemelkedik a tömegből, és messze maga mögött hagyja a többi sportmodellt. Sportos, mégis elegáns, edzőterembe és munkába egyaránt, a Be Lenka Velocity modell nem hiányozhat egyetlen sportrajongó ruhatárából sem, aki a mindennapokban is a sportcipőket részesíti előnyben, nem csak sportolás közben. 

ActiveGrip talp

A Be Lenkánál található összes talpbetét közül az ActiveGrip a legrugalmasabb. A csuklós markolat tökéletes és megingathatatlan kapcsolatot biztosít a felülettel, így minden egyes mozdulatot kontrollálhatunk. Ennek köszönhetően alkalmas az ActiveGrip talp sportmodellekhez. Semmiben sem értékeljük annyira a stabilitást és a mozgás kontrollját, mint a sportban, amikor igazán szükségünk van arra, hogy a lábunk érezze a talajt alattunk. Az ActiveGrip talppal a propriocepciót (a test térbeli érzékelését) gyakoroljuk, a talp tiszteletben tartja a láb biomechanikáját. Ezenkívül a futófelületet úgy alakították ki, hogy elvezesse a vizet, és biztosak lehetünk benne, hogy a stabilitásunkat nem befolyásolja, akár beltéren, akár kültéren használjuk az ActiveGrip cipőt. 

Mire kell figyelni, ha BF-ben sportolunk?

  • Számos oka van annak, hogy barefoot cipőben sportoljunk. Mire figyeljünk tehát, ha megpróbáljuk a hagyományos sportcipőt barefootra cserélni? 
  • • A cipőket igazán körültekintően kell kiválasztani, és figyelembe kell venni a fent említett tulajdonságokat, mert nem minden barefoot, ami annak látszik és főleg egyes márkák csak úgy tesznek, barefootok lennének, mert ez most a menő. Nem kell aggódni, a barefoot cipő megtartja az edzőteremben, nedves felületen, a szabadban, vagy akár a Csak el kell köteleznie magát, és ki kell választania a megfelelőt.
  • • Ha barefoot újonc, és sportolni szeretne benne, ne kezdje el kapkodva. Nem szabad elfelejteni, hogy a láb évekig cipőkben volt összenyomva, és az újdonsült szabadság néha fájdalmas lehet. A lábnak időbe telik, amíg megszokja és visszanyeri természetes működését

Most már semmi sem állhat az Ön útjába, és élvezheti lába példátlan szabadságát és a (majdnem) mezítlábas sportolás bónusz egészségügyi előnyeit.