Hogyan válasszuk ki a megfelelő barefoot cipőt?

Be Lenka logo Be Lenka
10.04.2018
Hogyan válasszuk ki a megfelelő barefoot cipőt?

A barefoot cipő a lábbelik egy speciális kategóriája, amelyet úgy terveztek és készítettek, hogy a lábai úgy járjanak benne, mint mezítláb. A barefoot cipők nagyon rugalmasak, sarok nélküliek, bőséges lábujjtérrel. Nem fárasztják a lábat, nem nyomják, éppen ellenkezőleg - lehetővé teszik, hogy teljesen természetesen működjön. Ebben a cikkben egy olyan nagyon fontos részt vizsgálunk meg, amely meghatározza, hogy kényelmes lesz-e a cipője. Olvassa el, hogyan válassza ki a megfelelő barefoot cipőt.

Cikk tartalma

A barefoot szó az angol nyelvben a mezítláb fogalmát fejezi ki, és pontosan erre épül az ilyen típusú lábbelik filozófiája is. A legfontosabb feladatok közé tartozik a megfelelő barefoot cipő kiválasztása a gyermekek számára, mivel a lábuk folyamatosan növekszik és fejlődik. A minimalista lábbeliket nem lehet összehasonlítani a hagyományos cipőkkel, amelyeket egy hagyományos üzletben vásárolhatunk. Ezért a választásuk során más kritériumokat kell figyelembe vennünk, mint a klasszikus tornacipők vagy balerinák esetében.

A barefoot cipők jellemzői

Sokféle barefoot cipő van ma a piacon, de vannak olyanok is, amelyek nem felelnek meg az alapvető követelményeknek, és nem nyújtanak semmilyen előnyt. Egy becsületes barefoot cipőnek a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie:

1. Rugalmas talp

A barefoot cipők talpa oldalirányban és hosszirányban rugalmas. Ha csak az elülső részén, azaz a lábujjak területén lenne rugalmas, akkor túl kemény lenne, és nem biztosítaná a lábizmok megfelelő mozgását járás közben. Annak érdekében, hogy a barefoot cipő a lehető legjobban utánozza a mezítlábas járást, vékonyabb talppal (kb. 4 mm, sarkantyúk nélkül) van ellátva, ami biztosítja a maximális félig-érzést / propriocepciót - érintkezést a felülettel (járda, kavics, fű, erdei séta) és a felület érzékelését a lábakban lévő receptorokon keresztül.

ohybná barefoot podrážka
ohybná barefoot podrážka

2. Nulla lejtés

A barefoot cipők talpának nulla magasságkülönbséggel kell rendelkeznie a sarok és a lábujj között (nulla/zero drop), azaz a saroknak és a lábujjaknak egy vonalban kell lenniük. Ez természetes tartást biztosít járás közben, ahol a sarok nincs magasabban, mint a lábujjak, és a lábfej természetes módon tud dolgozni. Például az olyan sarokcipő gyakori használata, amelyben a sarok jelentős magasságkülönbséget mutat a lábujjhoz képest, az Achilles-ín megrövidülését okozhatja.

3. Tágas lábujjtér

A barefoot cipőnek elegendő helyet kell biztosítania a lábujjak mozgásához. Csak a széles lábujjtér az, amely anatómiailag elég helyet biztosít. A szűk cipők ugyanis nem teszik lehetővé, hogy a mezítláb járás által megerősített lábizmokat igénybe vegyék, így idővel ezek az izmok elgyengülnek.

4. Boltozat nélküli

A cipőnek nem szabad a sarok alatt belülről párnázottnak lennie, mint a hagyományos futócipőknél általában, mivel ez megakadályozza a talajjal való érintkezést. Továbbá a barefoot cipők nem támasztják meg a lábfej boltozatát, így a lábak egyáltalán nem kapnak mesterséges támogatást, hanem teljesen természetesen működhetnek, és úgy viselkedhetnek, mintha mezítláb lennének.

5. Könnyű



Barefoot cipő gyerekeknek

A kutatások azt mutatják, hogy a gyermekek kétharmada túl kicsi cipőt visel, és akár a felüknek deformált a lába. A gyerekek körülbelül tízéves korukig még maguk sem tudják felmérni és megítélni, hogy a cipő egyáltalán jó-e nekik. Ezért szükséges ismernie gyermeke lábának hosszát és szélességét, hogy ki tudja választani a megfelelő barefoot gyermekcipőt. Mielőtt barefoot cipőt vásárolna gyermekének, mérje meg a lábát, majd hasonlítsa össze a cipő talpbetétjével.

Hogyan mérjük meg a lábat?

A megfelelő lábbeli kiválasztása előtt a lábmérésre vonatkozó utasítások nagyon egyszerűek. Ezeket a következő pontokban foglaltuk össze, amelyek alapján megmérheti a saját lábát és gyermeke lábát is:

  • helyezzen egy A4-es papírt egy sima felületre
  • álljon teljes súlyával a lábára
  • jelölje meg a sarkat és a saroktól legtávolabbi pontot egy ceruzával (nem kell, hogy a nagylábujj legyen)
  • mérje meg mindkét lábon a két pont közötti távolságot vonalzóval (a különbség ± 0,5 cm lehet)
  • a mért érték az Ön lábfejének hosszát jelenti
  • adjon hozzá 0,5 cm-t a lábfej hosszához, hogy megkapja a cipő ideális méretét (a hosszabb lábfejet mérje meg)
  • hasonlítsa össze a kapott hosszúságot (lábhossz + többlet) a mérettáblázat adataival, amely a webáruházunkban minden terméknél megtalálható
  • a mérettáblázat a barefoot cipőink belső hosszát és szélességét mutatja.

Ezt a módszert használhatja a lábfej mérésére abban az esetben, ha a cipő talpbetétje nem távolítható el. Ha a talpbetét eltávolítható, akkor kiveheti a cipőből, és ráállhat. A lábfej egyik oldalról sem lóghat ki.

Mi az a töblet?

A többlet röviden úgy írható le, mint a cipőben a lábujjak előtt lévő szabad tér, amely a barefoot lábbelikben elengedhetetlen és szükséges. Különösen a gyermekcipők esetében, mivel a gyermekek lába gyorsan nő. A megfelelő méretű barefoot cipő kiválasztásához adjon hozzá körülbelül 0,5 cm-t a lábfej mért hosszához. Ez függ az egyéni preferenciáktól és azon minta formájától is, amely szerint a cipő készül.

A cipő hosszán kívül nagyon fontos, hogy oldalt is legyen szabad tér. A barefoot cipőnek legalább olyan szélesnek kell lennie, mint a láb szélessége. A cipőméret kiválasztásakor tehát mindig az általunk mért hosszal kell számolnunk, ami a láb tényleges hosszát jelenti, és ehhez kell hozzáadni a többletet. Figyelembe vesszük a cipő belső hosszát is, nem javasoljuk, hogy csak a méret szerint járjon el, mivel ez gyártótól és cipőtípustól függően változhat. A Be Lenka barefoot cipők minden egyes típusához biztosítunk egy mérettáblázatot pontosan mért belső hosszal, hogy kiválaszthassa az Önnek megfelelő cipőt.

Mérettáblázat

Az egyes cipőkhöz mellékelt mérettáblázat a cipő belső hosszát és szélességét mutatja az adott EU mérethez.

Javasoljuk, hogy a lábfej teljes hosszához körülbelül 0,5 cm többletet adjon hozzá.

Nézze meg a „Hogyan mérjük meg a lábunkat” című oktatóvideót: