Lábdeformitások és egészségügyi problémák felnőtteknél

Be Lenka logo Be Lenka
30.09.2024
Lábdeformitások és egészségügyi problémák felnőtteknél

Az emberi test egyik legterheltebb és gyakran a leginkább túlterhelt rendszere kétségtelenül a mozgásszervi rendszer. Ha egy bizonyos részt kellene kiemelnünk, amely az egész rendszeren belül a legtöbb munkát kapja, az a láb lenne. Amellett, hogy testünk teljes súlyát cipeli, és aktív napunk nagy részében gyakorlatilag megállás nélkül készenlétben van, a nem mindig szép bánásmódot is el kell viselnie részünkről - a nem megfelelő lábbelitől kezdve a gondozás hiányáig

Obsah článku

A következő sorokban áttekintjük a leggyakoribb lábproblémákat, megvizsgáljuk a tüneteket, az okokat és a kezelési lehetőségeket is, és - ami a legfontosabb - tanácsokat adunk a problémák megelőzésére. Természetesen a cikk végén arra a kérdésre is választ adunk, hogy a barefoot lábbeli milyen szerepet játszik a lábproblémák és lábdeformitások megelőzésében. 

A láb leggyakoribb egészségügyi problémái és deformitásai

Számos lábprobléma és lábdeformitás létezik, de most a leggyakoribbakat vesszük közelebbről szemügyre. A felnőtteket leggyakrabban a benőtt lábköröm, a talpi fasciitis, a hallux valgus, a kalapácsujj, a sarokcsont, a hólyagok és tyúkszemek, valamint a metatarsalgia gyötri. Megbeszéljük, hogy az egyes problémák hogyan jelentkeznek, mi áll az előfordulásuk hátterében, milyen kezelési és megelőzési lehetőségek vannak. 

Benőtt körmök

A leggyakoribb probléma, amely a legtöbb felnőttet legalább egyszer életében érintette, a benőtt köröm. Olyan jelenségről van szó, amikor a köröm széle belenő a körömdomb lágyszövetébe, ezt bőrpír, fájdalom, gyulladás kíséri, begyulladhat, akár tályog (gennyes zsák) is kialakulhat. A legveszélyeztetettebb csoportok a genetikai hajlamúak, a cukorbetegek, a keringési rendellenességben szenvedők és az idősek. 

Mik a benőtt köröm okai? Általában a nem megfelelő körömvágási technika eredménye. Egy másik gyakori ok a nem megfelelően kiválasztott lábbeli. Egy szűk vagy kicsi cipő nyomást gyakorol a körömre, ez nyomás hatására „beássa” magát a körömágyba, és a probléma már létre is jött. A köröm traumája (sérülés) szintén benövéshez vezethet. A benőtt körmöket genetika is okozhatja. A problémát az atipikus körömágy vagy maga a köröm alakja is okozhatja. 

Hogyan kezelhető? A meleg víz és a borogatás segít enyhíteni a gyulladást és csillapítani a fájdalmat. A genny kiszívására gyógyszertári kenőcsöt használhatunk (Ichthamol, Ichtoxyl). Ha az otthoni kezelés nem elegendő, vagy az állapot súlyosbodik, tanácsos szakember segítségét kérni - podiátert, orvosi pedikűröst vagy háziorvost, aki szükség esetén sebészetre utalja. Ha a visszatérő benövések nagy problémát jelentenek, akkor összetettebb megoldásra lehet szükség, mivel a körömágy valószínűleg sérült. 

Megelőzhető a köröm benövése? Természetesen. Fontos, hogy elsajátítsuk a helyes pedikűrtechnikát. A körmöket egyenesre vágjuk, ne gömbölyűre, és soha ne túl rövidre. A cipő kiválasztásakor fontos, hogy a lábujjaknak elöl elég helyük legyen. Az ideális cipő a barefoot, amely bőséges teret biztosít a lábujjak természetes mozgásához. 

Plantar fasciitis

Fáj a sarka? Előfordulhat, hogy olyan egészségügyi problémával küzd, amely gyulladást vagy károsodást okoz a plantáris fascia területén, a lábfej alsó részén lévő ínban, amely a sarokcsontot a lábujjakkal köti össze. Leggyakrabban szúró fájdalomként jelentkezik, általában reggel. Mozgás után a fájdalom enyhülhet, de hosszabb állás és ülés után hajlamos visszatérni. A gyulladást duzzanat és fokozott érzékenység kísérheti. A legnagyobb veszélynek a futók, a túlsúlyos emberek és a nem megfelelő és rosszul illeszkedő cipőt viselők vannak kitéve. 

Mik az okok? A betegség akkor alakul ki, amikor az ínban repedések jelennek meg. Ezek a fokozott feszültség és a fascia túlterhelése miatt alakulhatnak ki. Bizonyos, a sarkat terhelő edzéstípusok is közrejátszhatnak a kialakulásban. A nem megfelelő lábbeli ugyanígy, mivel a sarokra összepontosítva elősegíti a rossz járás sztereotípiáját. A lúdtalp vagy éppen ellenkezőleg, a túl magas boltozat, a járás közbeni dőlés, a rossz súlyelosztás vagy akár az állásmód is hozzájárulhat a kialakulásához. Valamint a láb túlterhelése vagy sérülései. 

A talpi fasciitis kezelése gyógyszeres kezelés és a testmozgás kombinációjából áll, tapasztalt gyógytornász irányításával. A terápia során kineziológiai tapaszt és súlyosabb esetekben éjszakai sínt is alkalmaznak. Ha a nem invazív terápiák nem segítenek, néha az orvosnak kell közbelépnie, és intenzívebb terápiákat, például injekciós kezelést, a kezelés vérplazma-terápiás kiegészítését vagy akár műtétet kell javasolnia. 

Mint minden egészségügyi probléma esetében, a legjobb kezelés a megelőzés - az egészséges testsúly, a megfelelő lábbeli kiválasztása és az alacsony terhelésű sportok (kerékpározás vagy úszás) előnyben részesítése. Az egészséges lábakért végzett gyakorlatokat célszerű beépíteni a rendszeres self-care-be. Az egészséges boltozat, a rugalmas Achilles-ín és a hajlékony lábfej a legjobb megelőzés a plantáris fascia gyulladása ellen. 

Hallux valgus

Az egyik leggyakoribb lábdeformitás a bütyök - hallux valgus. Ez a kellemetlen ortopédiai deformitás a 18-65 év közötti felnőttek több mint 20%-át, a 65 év felettiek több mint 35%-át érinti. Zavarja a dudor a nagylábujja első ízületén? A nagylábujja hegye nem előre, hanem a többi ujja felé, oldalra mutat? A legvalószínűbb, hogy hallux alakult ki. A megnyilvánulások az eset súlyosságától függően változnak. A fájdalommentes, esztétikus problémától, amely általában idővel romlik, a fájdalmas állapotig, amely lehetetlenné teszi a zárt cipő viselését, vagy akár a járást is korlátozza. A legsúlyosabb esetekben a hallux a lábfej csontjainak deformitását - átépülését - okozza. Ez pedig már nagy probléma. 

A hallux oka nagyrészt genetikai eredetű, de a legjelentősebb hozzájáruló tényező a nem megfelelő lábbeli viselése, amely összenyomja a lábujjakat, és kiszorítja őket természetes helyzetükből. A magassarkú cipők hatalmas problémát jelentenek, mivel a súlyt a lábfej elejére helyezik át, ami nagy nyomást gyakorol a lábujjcsontokra. A sérülések vagy a gyors súlygyarapodás szintén hozzájárulhat a deformitás kialakulásához. 

A kezelés az aktuális stádiumtól függően változik. A kezdeti szakaszokat úgy lehet megoldani, hogy olyan cipőre váltunk, amely támogatja a lábujjak természetes helyzetét és a testsúly helyes eloszlását járás közben. Segíthetnek a speciális ujjelválasztók is, amelyek megmutatják a kifordult lábujjnak, hogy hol a helye. Természetesen még az olyan edzés, amely elősegíti a rugalmasságot és a mobilitást. Gyulladás vagy duzzanat esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, fájdalomcsillapítók és a duzzanat csökkentésére szolgáló borogatások is segíthetnek. Súlyosan elhanyagolt hallux esetén, amikor a lábfej csontjai már átépültek, műtéti kezelésre van szükség. 

A hallux megelőzése legyen az egyik legfontosabb prioritás, ha lábunk egészségéről van szó. A megfelelő lábbeli kiválasztása alapvető fontosságú. A lábbeliknek elegendő helyet kell biztosítaniuk ahhoz, hogy a lábujjak természetes módon elhelyezkedjenek, és lehetővé tegyék, hogy a talajra lépve szétterüljenek. A lábbeliknek zéró esésűnek kell lenniük, azaz a sarok és a lábujjak között nulla magasságkülönbségnek kell lennie, hogy elősegítsék az egészséges testtartást, az optimális súlyelosztást és a helyes járási sztereotípiát. A lábakat rendszeresen tornáztatni kell, hogy rugalmasak és mozgékonyak maradjanak. Az egészséges testsúly fenntartása és a hosszú ideig tartó állás elkerülése szintén segít a hallux kialakulásának leküzdésében. 

Kalapácsujj

A kalapácsujjak általában a hallux közvetlen következményeként alakulnak ki. Ez a középső ízületben lévő inak megfeszülése, ami miatt az ujj ebben az ízületben lefelé hajlik. A görbület idővel elmélyül, és az ujjat már nem lehet kiegyenesíteni. A kalapácsujjakat hólyagok, horzsolások és tyúkszem kísérheti. Az érintett ujjak körmei általában megvastagodnak és fogékonyabbak a gombás betegségekre és a benövésre. 

A kalapácsujjak problémáját általában fizioterápiával és különböző korrekciós ortopédiai eszközök használatával oldják meg. 

Természetesen a megelőzés az ideális. Ez magában foglalja, mint egyébként a megfelelő lábbeli kiválasztását, amely támogatja a láb természetes biomechanikáját, a rendszeres edzést a láb mobilitásának és rugalmasságának biztosítása érdekében, az egészséges testsúlyt, a rendszeres testmozgást és elegendő időt a láb regenerálódására. 

Sarkantyú

Ahogy a neve is mutatja, ez egy csontos kinövés - egy sarkantyú (deformitás) - a sarokcsonton. Nagyon kellemetlen, fájdalmas lehet, és súlyos stádiumban nagymértékben befolyásolhatja az életminőségünket. A sarkantyú kialakulását befolyásoló tényezők elsősorban a sarokra nehezedő hosszú távú nyomás, a nem megfelelő lábbeli viselése, az elhízás, a láb túlterhelése és elégtelen regenerációja, az idős kor (a rugalmasság természetes csökkenése), a lúdtalp, egyéb lábdeformitások, neurológiai okok, trauma vagy különböző betegségek (reuma, cukorbetegség). 

A sarkantyú kezelése elsősorban a fájdalomcsillapításra, a gyulladás kezelésére (ha van), a sarok tehermentesítésére és a talpi fasciitis kezelésére összpontosít (a szoros összefüggés miatt). A kezelés magában foglalja a komplex fizioterápiát, ortopédiai kompenzációs eszközöket, hűtő borogatást vagy ultrahangterápiát lehet alkalmazni. A kezelés fontos lépése a lábbeli cseréje. A legrosszabb esetekben a sarkantyú eltávolítása érdekében műtéti beavatkozásra van szükség. 

A sarkantyú kialakulása gyakorlatilag ugyanúgy előzhető meg, mint a fasciitis plantaris. Fontos, hogy a láb olyan körülmények között legyen, amelyek szimulálják a természetes környezetét, ahol nincs nyomás vagy korlátozás alatt, és ahol a természetes működését támogatják. A láb funkcionalitásának megőrzése érdekében a rugalmasságot és mobilitást támogató rendszeres testmozgás javasolt. Az egészséges testsúly is kívánatos a lábak túlterhelésének elkerülése érdekében. A megfelelő járási sztereotípia és a súlyelosztás minden ortopédiai betegség megelőzésében elengedhetetlen. 

Hólyagok és tyúkszemek

A tyúkszemek és a hólyagok a leggyakoribb, minden korosztályt érintő, lábhoz kapcsolódó egészségügyi problémák közé tartoznak. Mindkét probléma a bőr mechanikai nyomásra és dörzsölésre adott válaszreakciójaként jelentkezik, de súlyosságukban különböznek. A tyúkszem a megvastagodott bőr kör alakú, láthatóan körülhatárolt lerakódása. Van egy ún. magja és általában sárga vagy sárgásszürke színű. Gyakran megfigyelhetünk egy mélyen a magjába hatoló fekete tüskét. A mítoszok ellenére a tyúkszem NEM FERTŐZŐ. A hólyag ovális alakú (nem mindig pontosan kör alakú és nem pontosan körülírt), amelyet egy átlátszó folyadék tölt ki, amely színben egybeolvad a környező bőrrel. A tyúkszemeket és a hólyagokat a túlzott mechanikai súrlódás okozza. A bőr úgy védekezik, hogy megvastagítja a bőrt, például amikor rosszul illeszkedő cipővel érintkezik, amely mechanikusan intenzíven dörzsöli. A nem megfelelő lábbeli mellett a tyúkszemek és vízhólyagok kialakulását az is okozhatja, ha a cipőben nem visel zoknit, ami intenzívebb súrlódást okoz. 

A tyúkszem és a hólyagok kellemetlenné tehetik az életet, de szerencsére kezelésük viszonylag egyszerű. A hólyagot könnyebb kezelni. Sokszor elég, ha egyáltalán nem veszünk róla tudomást, legfeljebb leragasztjuk, hogy elkerüljük a további súrlódást. Bár jó ötletnek tűnhet, de soha ne lyukasszuk ki a hólyagot, fennáll a fertőzés veszélye, ami meghosszabbítja az egész gyógyulási folyamatot. A tyúkszem kezelése kicsit hosszadalmasabb. A korai szakaszban otthoni kezelés ajánlott. A meleg sós vízben vagy szappanos vízben történő kezdeti fürdés után a felpuhult bőrt gyengéden eltávolítjuk reszelővel vagy habkővel. Éles tárgyakat semmilyen körülmények között nem szabad használni, és a bőrt nem szabad felvágni, mivel fennáll a fertőzés veszélye. A legjobb megoldás azonban a professzionális orvosi pedikűr meglátogatása. Ha egy tapasztalt pedikűrös nem tud megbirkózni a feladattal, bőrgyógyászt ajánlott felkeresni, aki általában folyékony nitrogénnel kiégeti a tyúkszemet, vagy szikével vagy lézerrel eltávolítja. 

A hólyagok és a tyúkszemek viszonylag könnyen megelőzhetők. Megfelelően illeszkedő cipőt kell viselni, jó minőségű, nedvességelvezető zokni is ajánlott. A rendszeres lábápolás, amelynél eltávolítjuk bőrkeményedést és hidratáljuk a lábat, szintén megbízható megelőzésként működik. 

Barefoot cipő mint univerzális megelőzés?

A fent említett problémák mindegyike más és más, másképp nehezíti az életünket, és másképp is kezeljük. Egy dolog azonban minden problémában közös, akár az okok egyikeként, akár a megelőzés egyik módjaként - a lábbeli. A lábbeli nem csak esztétikai kérdés, hanem jelentős hatással van az egészségünkre is. Csak egy cipő a megfelelő cipő, mégpedig egy olyan cipő, amely a lábat a maga természetességében tiszteletben tartja. Olyan lábbelik, amelyek alkalmazkodnak a láb formájához, támogatva annak természetes biomechanikáját. Olyan lábbeli, amely rugalmas és vékony talpának köszönhetően biztosítja, hogy a lábfej a járás során a szükséges mértékben hajlik és hajlítható legyen, és amely a lábujjaknak elegendő helyet biztosít. Lábbeli, amely könnyű és rugalmas anyagának köszönhetően elfeledteti velünk, hogy egyáltalán viseljük. Pontosan ezt érdemlik lábaink. Az ilyen lábbeli pedig a barefoot lábbeli. Egy egyedülálló koncepció, amely egyidős az emberiséggel, és amely a láb számára a legtermészetesebb feltételeket teremti meg a mozgáshoz. 

Ha még nem gondolt a láb egészségügyi problémáinak és deformitásainak megelőzésére, nincs minden nappal vége. Ahogy mondják, jobb később, mint soha. Ön is változtathat, és egy egészségesebb, működőképesebb és boldogabb énnel léphet az új napba. Öltöztesse lábát barefoot cipőbe, adjon neki sok szabad mozgást, egészséges testmozgást és gondoskodjon róla szeretettel. És ha problémái nem javulnak, rosszabbodnak, vagy egyszerűen nem tud megbirkózni velük, ne féljen szakszerű segítséget kérni. Csak 2 lábunk van, és megérdemli, hogy a legjobb ápolást nyújtsuk nekik. 

Szerzői megjegyzés: A cikk tartalma pusztán tájékoztató jellegű. Nem helyettesíti a szakemberek által nyújtott szakmai segítséget és tájékoztatást. Ha egészségügyi problémája van, ne habozzon szakemberhez fordulni. Csak egy egészségünk van, és ennek ápolását nem szabad alábecsülni. Ha súlyosabb betegségben szenved, például cukorbetegségben vagy reumában, forduljon orvosához, amint észreveszi, hogy valami nincs rendben. Cukorbetegeknél fennállhat a hólyag veszélye is, így ezt az állapotot nem szabad félvállról venni.