Self-care nyáron

Be Lenka logo Be Lenka
22.07.2024
Self-care nyáron

Nyár. Sokak számára az év legkedveltebb időszaka. Az időszak, amikor végre fellélegezhetünk, legyen az iskola vagy nehéz munkaperiódus és a végtelen tél után. A nyári hónapok a nyaralással, az enyhébb rendszerrel, valamint az általános nyugodtabb légkörrel és jobb hangulattal járnak. Sok időt töltünk a szabadban, vágyunk a szocializációra, szeretünk emberekkel körülvenni magunkat, akiket szeretünk, többet engedünk meg magunknak, egyszerűen teljes mértékben élvezzük az életet.

A cikk tartalma

Mint minden időszak, a nyár is hoz magával bizonyos változásokat, amelyek stresszforrásként hathatnak ránk. Legyen az a napi rutin megváltozása, valaki nem tolerálja a magas hőmérsékletet, a dolgozó szülőknek fejfájást okozhatnak a nyári szünet, de még olyan természetes dolog is, mint a cirkadián ritmus változása, kibillentheti az embert az egyensúlyból. Függetlenül attól, hogy valami negatívan hat-e ránk vagy ellenállunk a stressznek, fontos, hogy gyakoroljuk a self-care-t – vagyis a magunkkal való törődést. A nyári self-care-nek egy kicsit édesebb íze van. Ha érdeklik a nyári self-care tippek, jó helyen jár. 

Tartalom: 

  • A self-care nem hóbort, hanem kötelességünk önmagunkkal szemben. 
  • Tippek a nyári self-care-hez.
  • Összefolaló

A self-care nem hóbort, hanem kötelességünk önmagunkkal szemben

Nagyon örvendetes, hogy 2024-ben már nincs szükség arra, hogy megvédjük és elmagyarázzuk, miért fontos, hogy vigyázzunk magunkra. De ha még mindig bűntudat gyötri, amikor valamivel kényezteti magát és mivel az ismétlés a bölcsesség anyja, emlékeztessük magunkat, hogy a self-care nem hóbort, hanem kötelesség. 

Gyorsan éljük az életünket, legalábbis a nagy többségünk. Legtöbbször valaki akar tőlünk valamit, szüksége van valamire, és aki már szülő, az tudja, hogy ez százszorosan igaz. Folyamatosan mások igényeiről és kívánságairól gondoskodunk. De ki törődik a mi igényeinkkel? Nekünk kell gondoskodnunk róluk. Ahogy a bölcs mondás is tartja, saját szerencsénk kovácsai vagyunk, és senki más nem felelős érte, csak mi. Másokról gondoskodni szép és nemes dolog, a szülők életéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik, de ahhoz, hogy másokról gondoskodhassunk, először a saját igényeinket kell kielégítenünk. Csak emlékezzünk a repülőgépen adott utasításokra. Először magunkra tesszük fel a maszkot, majd másokra. Ha nem tesszük fel magunkra, nem segíthetünk másokon sem. Ugyanez vonatkozik mindenre, beleértve az igényeinket is. Először a saját igényeinket kell kielégítenünk, majd másokét. Ellenkező esetben fokozódó frusztrációval és kiégéssel kell szembenéznünk. 

Időt szánni magunkra, olyan tevékenységekkel, amelyek feltöltenek vagy boldoggá tesznek minket, fontos. Nem csak a boldogságunk, hanem a mentális egészségünk szempontjából is. A self-care gyakorlása segít csökkenteni a stressz szintjét, csökkenti a különböző betegségek kockázatát, javítja a hangulatot és növeli az energiát. Még a legkisebb self-care megnyilvánulások is számítanak és nagy jelentőséggel bírnak. Legyen az bőrápolási rutin, edzés vagy egy könyv olvasása egyedül, csináljuk azt, ami feltölt és boldoggá tesz minket. A self-care-be nem tartozik bele a bűntudat. Felejtse el egy pillanatra az Ön körül lévő világot és tegyen valamit magáért. Ha érdekli, milyen self-care gyakorlatokat próbálhat ki nyáron, olvasson tovább, mert összeállítottunk Önnek néhány tippet. 

Tippek a nyári self-care-hez

A nyár szinte hívogat a self-care-ehz kapcsolódó tevékenységekre. Legyen az piknik a parkban, nyaralás, meditáció napfelkeltekor vagy egy luxus bőrápolási rutin, válassza azt, ami feltölti, megnyugtatja az elméjét és örömet okoz a lelkének. Íme néhány tipp, hogyan indíthatja be a nyári self-care rutinját. 

Frissítse fel bőrápolási rutinját

A bőrünk igényei egész évben változnak. Míg télen sűrűbb és táplálóbb állagú termékeket kíván, nyáron könnyedebb és hidratálóbb ápolást igényel, valamint védelmet a nap sugarai ellen. Ezért érdemes az évszakok változásával együtt megújítani a bőrápolási rutint is. Nyáron válasszon könnyű gél textúrákat vagy vízbázisú készítményeket, amelyek beszívódnak és tökéletesen hidratálják a bőrt. A bőrápolási rutinból semmiképpen sem hiányozhatnak a hidratáló tonik és a ködpermet (a bőrápolási boltokban mist néven kapható) a felfrissítéshez, valamint a fényvédelem. A napvédő krém (legalább SPF 30, ideális esetben SPF 50) sosem nem hiányozhat a reggeli rutinból. Függetlenül attól, hogy süt-e a nap, a bőrt mindig védeni kell. Az SPF a legkönnyebb és leghatékonyabb anti-aging terméknek számít és megelőzi a pigmentfoltok kialakulását. A bőr emlékszik minden egyes leégésre, ezért védeni kell, hogy a jövőben ne fizessünk meg érte. Ne becsüljük alá a szükséges mennyiséget sem az optimális védelem eléréséhez, és ne felejtsük el a fülek és a nyak bekenését sem. Az ajkakra egy SPF-es balzsamot alapként, különböző fényeket, ajakolajokat és rúzsokat csak kiegészítő rétegként használjunk. Az is fontos, hogy a krém az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújtson. Egy SPF stick sem hiányozhat a táskájából, hogy a nap bármely szakában könnyen és gyorsan újra lehessen kenni. Egy termálvíz vagy mist is ugyanolyan megnyugtató, frissítő és a bőrödnek a legmelegebb napokon is megfelelő hidratálást biztosít. 

Menjen el egy szóló randira

Életünket folyamatosan emberek, felelősségek, elvárások veszik körül. Ezért fontos, hogy időről időre szünetet tartsunk, és időt töltsünk csak magunkkal, a saját társaságunkban. Nincs megfelelés, nincs megalkuvás, nem kell megfelelni más elvárásainak és igényeinek. Ha időről időre időt szakít magára és egyedül randizik, az remek módja annak, hogy kellemes és tartalmas időt töltsön egyedül. Tervezzen egy élvezetes programot, legyen az mozilátogatás, workshop vagy gyógyfürdő. Ebédeljen a kedvenc éttermében vagy olyan helyen, ahol még sosem járt. Szereti a sushit, de nem megy el, mert mások nem? Nagyszerű! Annál is inkább érdemes egyedül randizni, és azt élvezni, amit Ön szeret, nem pedig valaki más. Mindig is szeretett volna saját kerámiát készíteni?Nagyszerű! Jelentkezzen be egy tanfolyamra, és tanuljon valami újat. Szeretne csak úgy heverészni egy takarón egy fa alatt, és csendben olvasni egy könyvet? Semmi sem állíthatja meg. Menjen el egy szóló randira saját magával. Élvezze a saját társaságát, és csak azt csinálja, amit ÖN akar, és élvezze élete legtökéletesebb randiját ☺. 

Tartson pikniket a parkban

A munkahelyén ebédel és van egy szép park a közelben? Csomagolja be a kedvenc ételét, kérje elvitelre, dobjon be egy finom snack-et, vizet, egy takarót, és ahelyett, hogy a büfében ebédelne, szaladjon ki a parkba, és piknikezzen. A finom ételek mellett kap egy jó adag D-vitamint, kellemes szellőt a hajába, és feltöltődik. Nincs park a munkahelye közelében, de a piknik jó ötletnek hangzik? Tartson hétvégi villásreggelit a barátaival vagy a családjával, és élvezze a természetben, jó ételekkel és a legjobb emberekkel körülvéve eltöltött időt. 

Készítsen egy nyári lejátszási listát

Nem titok, hogy a világ színesebb a zenétől. Az a zene, amelyet bizonyos helyzetekben hallgatunk, megteremti életünk hangsávját. Gyakran konkrét emlékek kötődnek a zenéhez. Más zenéket akkor hallgatunk, amikor edzés közben energiát kell merítenünk, főzés közben ellazulni, vagy erős érzelmeket kell feldolgoznunk. Télen is nyáron is más zenékhez vonzódunk. Éppen ezért ez a tökéletes időszak arra, hogy összeállítsa a nyári feel-good lejátszási listájt! Nincs is jobb, mint összedobmi egy személyre szabott lejátszási listát, amely a kedvenc dalainkból áll, amelyeknél jól érezzük magunkat, és azonnal feldobják a hangulatunkat. Az autóba, a grillezéshez, a munkába vagy a szabadtéri edzéshez, egy jó nyári lejátszási lista minden tevékenységet egy szinttel feljebb emel. 

Ébressze fel az Önben élő gyermeket

Mindannyiunkban szunnyad egy kisgyermek, akit jó, ha időről időre felébresztünk, és más szemszögből élvezzük a világot. Ne féljen felébreszteni az Önét, és adja át magát egy kis könnyed szórakozásnak. Mártózzon meg a tóban, hűtse le lábait a patakban, kössön magának virágkoronát. Kapcsolja ki egy pillanatra az analitikus felnőtt gondolkodásmódot, és élvezze a kötetlen szórakozást, mint a gyerekek, akik egyszerűen csak a legjobban élvezik a világot. Menjen körhintára, vegyen vattacukrot, nevessen teli torokból, táncoljon, mintha senki sem figyelné. Élvezze a világot és minden örömét, amit kínál, a legteljesebb mértékben. 

Hidratálonj kívül-belül

Nyáron különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról, mind a testünk, mind a bőrünk számára. Szerezzen be egy kulacsot vagy termoszt, amit mindig magával vihet. Igyon, igyon, igyon. Lehetőleg tiszta vizet, ásványvizet, gyógyteákat vagy limonádét. Vigyázzon a túlcukrozott italokra, mint például a különböző szirupos limonádék, radlerek vagy szódák, mert ezek után még inkább szomjas lehet. Kerülje a nagyon hideg italokat is, mert bár a hőségben frissítőnek tűnhetnek, több kárt okozhatnak, mint hasznot. Senki sem akar nyár közepén torokgyulladással vagy rekedtséggel küzdeni. Emellett a hideg italok fogyasztása még inkább felmelegíti a szervezetet, mivel a testnek több energiát kell felhasználnia ahhoz, hogy a hideg italt a test hőmérsékletére melegítse. Egy kis biológia, hogy ne feledkezzünk meg róla ☺. A kávé, alkoholos/nem alkoholos italok, smoothie-k és koktélok nem számítanak bele a folyadékbevitelbe, ezért ne felejtsen el ezen kívül is inni. Nyáron a folyadékbevitelnek magasabbnak kell lennie, mint a hideg hónapokban, így erre gondoljon ☺. Ugyanilyen fontos a test külső hidratálása is, ezért vegyen gyakori langyos, gyors zuhanyokat, és használjon könnyű, de megfelelően hidratáló testápolókat és frissítő permeteket. 

Mozogjon és fogyasszon friss ételeket

Aki egészségesen akar élni, annak mozognia kell és egészséges ételeket kell fogyasztania. Nyáron mindkettő valahogy könnyebb. Egyrészt a szép idő jobban ösztönöz minket a mozgásra, másrészt a friss és egészséges ételek is könnyebben elérhetőek. Mozogjon a friss levegőn, jógázzon a parkban, menjen futni, túrázni vagy úszni. Ha nagy a nyári hőség, inkább keljen fel korán, és mozogjon a reggeli napfényben. Ne felejtsen el sok folyadékot fogyasztani.A friss és helyi élelmiszerek elérhetősége nyáron 100%-kal jobb, mint a téli hónapokban. Egészítse ki az étrended rengeteg friss gyümölccsel és zöldséggel. A nehéz köreteket cserélje le frissítő salátákra, a szószos ételeket pedig könnyű grillezett fogásokra. Bár nyáron általában kevésbé vagyunk éhesek és kevésbé intenzíven érezzük a éhséget, ügyeljen a megfelelő vitamin-, ásványi anyag-, egészséges zsír- és fehérjebevitelre. 

Engedje be a természetes fényt

A belső óránk, az úgynevezett cirkadián ritmus megfelelő működéséhez elengedhetetlen a természetes nappali fény. Ennek köszönhetően a testünk éber és aktív fázisokra van beállítva. Tegyen meg mindent, hogy minél több természetes fény érje, nyissa ki reggel az ablakot, engedje be a reggeli napsütést. Élvezze, ahogy az ébredő nap sugarai az arcára vetülnek. Ezeket a ritka pillanatokat kihasználhatja egy rövid reggeli meditációra, vagy köszönetet mondhat a bőségért, ami az életében van, így már kora reggel optimizmussal és hálával hangolódhat. Ettől a napja sokkal szebb lesz. 

Törődjün a lábaival

Ahogy a testére kívül-belül gondot fordít, ne feledkezzen meg a lábairól sem. Nyáron kicsit nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint télen. Ráadásul nyáron gyakran mutogatjuk őket szandálban, ezért fontos, hogy jól nézzenek ki ☺. Minden nap alaposan mossa meg a lábait, kényeztesse őket különleges fürdővel és relaxációs sókkal. Adjon a lábainak egy alapos peelinget, hogy megszabaduljon az elhalt hámsejtektől és puhítsa a bőrt, majd hidratálja őket egy jó és luxus krémmel. A drogériákban különféle lábmaszkokat is találhat, amelyek szintet lépnek a házi pedikűr terén. Vagy kényeztetheti magát és a lábát egy kis extrával, és igénybe vehet egy professzionális pedikűrt. Gondoskodjon a lábaidról precízen és szeretettel, és nem csak hogy szépen fognak kinézni a nyitott cipőkben, de szeretettel fogják hordozni bárhová, ahová a szíve vágyik. 

Járjon mezítláb

Ha már a lábápolásnál tartunk, adjon nekik egy extra masszázst, és ébressze fel az érzékeiket – dobja le a cipőket, és fusson mezítláb a fűben, hűtse le a lábait egy frissítő patakban, vagy csiklandozza őket a homokkal a tengerparton. A mezítlábas séta tökéletesen stimulálja a talpon lévő idegvégződéseket és támogatja a propriocepciót. A mezítlábas érzést cipőben is élvezheted – a barefoot cipők tökéletesen szimulálják a mezítlábas séta feltételeit, miközben védik a lábat a külső hatásoktól. A Be Lenka kínálatában rengeteg nyári modell található minden alkalomra. A könnyű szandáloktól kezdve a balerinákon át egészen a sokoldalú és időtálló tornacipőkig. Minden prémium minőségben és tökéletes autentikus barefoot kivitelben kapható. 

Tartson virtuális detoxot

Tegye félre a telefonját, kapcsolja ki a közösségi médiát, és tegye fel valahová magasra a tévé távirányítóját, hogy élvezhesse a jelen pillanatot a való világban, nem a virtuálisban. Időnként egy virtuális detox beiktatása az egyik legjobb self-care forma, amit megengedhet magának. Kapcsoljon ki egy időre a képernyőktől, nézzen körül, és élvezze az Ön körül lévő világot. Élje át az egyedi pillanatokat a saját szemével, nem a telefonja képernyőjén keresztül. A virtuális detox során nemcsak a szemeink pihennek, hanem az elménk és a lelkünk is. Biztosan próbálja ki. Kezdje néhány órával, és fokozatosan növelje az időtartamot. A kitartás és a rendszeresség fontos. Állítson be egy napot a héten (vagy a hónapban), amikor virtuális detoxot tart, és figyelje meg, milyen csodákat hoz. 

Nézze meg a napfelkeltét és naplementét

Örüljön valami különlegesnek, és keljen fel korán nyáron, hogy megnézze a napfelkeltét. Egy ilyen egyszerű, mégis kivételes pillanat hihetetlen energiával tölti majd fel. Ha nem korán kelő, válasszon egy szép helyet, ahol zavartalanul figyelheti, ahogy a nap véget ér és a nap lassan lenyugszik a horizont mögött. Ahogy a napfelkelte hihetetlen energiával tölti fel, úgy a naplemente hatalmas nyugalmat és alázatot hoz. Igazi balzsam a léleknek. 

Vegye körül magát barátokkal, de ne feledkezzen meg a magány fontosságáról sem

A meleg nyári napok felejthetetlen élményekre hívják a barátokkal és a családdal. Élvezze a felszabadult szórakozást egy fesztiválon, a tökéletes lazítást egy grillezésen, egy nyugodt napot a medence mellett, vagy csak sétálgasson az esti város utcáin. Vegye körül magát azokkal, akiket szeret, nevetéssel és jó hangulattal. Amikor a lelke úgy érzi, hagyja el a társaság zaját, és merüljön el a magányban, hogy új erőt merítsen. Az, hogy egyedül van, nem jelenti azt, hogy magányos. A magány tápláló, és az elménknek szüksége van rá. Legyen egyedül önmagával, a gondolataival, csendben vagy a nyári lejátszási listájával. Hallgasson a testére és az elméjére, és adja meg nekik azt, amire vágynak. 

Engedjen meg magának egy különleges retreatet

Mostanában egyre több olyan elvonulást (retreatet) szerveznek, amelyek a self-care-t és a személyes fejlődést támogatják. Nem is örülhetnénk jobban! ☺ Az ilyen elvonulások egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy többet megtudjon önmagáról és megadja a lelkének a szükséges újrakezdést. Ezeket különböző egzotikus helyszíneken szervezik, mint például jóga táborok Balin vagy Srí Lankán, de akár a közelben is találhat ilyeneket. Különböző témákra fókuszálnak, mint például a belső erő felfedezése, női körök, jóga vagy ajurvéda. És természetesen még sok más. Ha úgy érzi, hogy ez az irány vonzza, és az aktuális helyzete (pénzügyek, család, munka) megengedi, vágjon bele! 

Nézze a csillagokat és kívánjon valamit

A nyár tökéletes körülményeket biztosít az éjszakai égbolt megfigyeléséhez. A nyári esték kellemesen melegek, az éjszakai égbolt pedig felhőtlen. Mikor máskor lenne jobb alkalom arra, hogy összepakoljon egy takarót, felmásszon egy dombra, távol a fényszennyezéstől, és csillagokat nézzen, mint nyáron? Emellett az éjszakai égboltot mindig július közepétől augusztus közepéig a Perseidák meteorraj világítja meg, amelyeket hullócsillagoknak is neveznek. A maximum időszakban, augusztus első felében, akár percenként 100 hullócsillagot is láthat. Ez egy tökéletes éjszakai előadás. Amikor hullócsillagot lát, térjen vissza egy pillanatra a gyerekkorába, és engedje meg magának, hogy kívánjon valamit. Az ember sosem tudhatja, a kívánságoknak nagy erejük van ☺. 

A self-care-re nyáron számtalan lehetőség van. A mi listánk csak egy csepp a tengerben abból, amit önmagunknak és lelkünknek adhatunk. Ha még nem gyakorolja a self-care-t, kezdje el. Törődni magunkkal nem az önzőség jele, hanem szükségszerűség ahhoz, hogy teljes életet éljünk, ne csak túléljünk. Csak akkor tudunk másoknak adni, ha a saját poharunk tele van. Ha kiürül, nem lesz miből adni. Ezért fontos, hogy folyamatosan töltsük fel. Mert csak akkor, ha mi magunk elégedettek és teljesek vagyunk, tudunk mások számára is hasznosak lenni. 

Reméljük, hogy tippeink felkeltették az érdeklődését, és valamit beépít belőlük a nyári self-care rutinjába.