Természet a lábunk alatt: Az ősz a tökéletes alkalom, hogy barefootra váltsunk.

Be Lenka logo Be Lenka
16.10.2024
Természet a lábunk alatt: Az ősz a tökéletes alkalom, hogy barefootra váltsunk.

Minden évszakváltás valami egyedit hoz magával. A statisztikák és a pszichológusok állításai szerint is az ősz az, amit az emberek a legjobban várnak. A forró nyár után az ősz a régóta várt felfrissülést kínálja, és úgy érezzük, hogy feltöltődünk energiával, inspirációval és elszántsággal, hogy bátran lépjünk előre az új kezdetekre való izgalmas várakozással. Miért ne léphetnénk hát egy kicsit egészségesebben az őszbe – barefoot cipővel a lábunkon ?

A cikk tartalma

Ha még nem rajong a barefoot lábbelikért, de fontolgatja, hogy ad egy esélyt ennek a forradalmi koncepciónak, az ősz a tökéletes alkalom arra, hogy barefoot lábbelire váltson. A következő sorokban elmagyarázzuk, miért érdemes éppen őszkor váltani, milyen egészségügyi és pszichológiai előnyökkel jár. Tanácsot adunk, hogyan lehet zökkenőmentesen átváltani a hagyományos lábbelikről a barefoot lábbelikre, és tippeket adunk olyan nagyszerű modellekre is, amelyek nem riadnak vissza a közelgő ősz szeszélyes időjárásától. 

Ősz, mint ideális évszak a barefoot lábbelikre való áttérésre

Az ősz kétségtelenül az év egyik legvarázslatosabb évszaka. A természet lélegzetelállító színpalettába öltözik, a sárga, a narancs és a vörös vibráló árnyalataiban fürdik. A lehulló levelek halk zizegése száll a levegőben. A járdákat lehullott levelek rétege, puha őszi takaró borítja. Épp a puha felületek a kulcspontok, amelyek ősszel a legjobbá teszik a barefoot cipőre való átállást. 

A barefoot lábbeli elve az, hogy a lábnak olyan körülményeket biztosítson, hogy mezítláb érezze magát. A barefoot cipők tipikus jellemzői a láb anatómiáját tiszteletben tartó forma, a zero drop, azaz a sarok és a lábujjak közötti nulla magasságkülönbség, az ultrakönnyű és rugalmas anyagok, valamint a rugalmas és vékony talp, amely tökéletes kapcsolatot biztosít a lábfej és a felület között. Ez az ultravékony talp az, ami a legnagyobb kihívásnak bizonyul a hagyományos lábbelikről a barefoot-ra való áttérés során. Az őszi természet puha talaja kellemesebbé teszi a barefootra való átállást. A lábnak a puha természetes felületek a legalkalmasabbak, nem pedig a kemény és sima beton vagy aszfalt, akár érzékszervi, akár stimulációs szinten. Vékony talpával a lábfej a legkisebb eltérésekre is reagál, ami megsokszorozza a stimulációt. Ezenkívül a természetes környezetben a lábak könnyebben alkalmazkodnak a természetes mozgáshoz. A puha mohán vagy lehullott leveleken barefoot cipőben járni olyan, mintha kavicson járnánk. Ami sokkal élvezetesebbé és könnyebbé teszi a barefoot cipőre való átállást. 

A barefoot cipő egészségügyi előnyei

A hétköznapi cipők viselésének évei gondoskodtak arról, hogy a lábak ellustuljanak, és elfelejtették, milyen érzés érezni a talajt a lábunk alatt. A vastag talp, a minimálisan rugalmas és puha memória habos talpbetét gondoskodott arról, hogy a láb elveszítse természetes funkcionalitását. A barefoot lábbelik szerepe az, hogy helyreállítsák a lábaknak ezt a funkcionalitását, és emlékeztessék őket az egész testrendszerben betöltött szerepükre. A barefoot lábbeli pozitív hatással van lábunk egészségére, mivel biztosítja számukra a feltételeket ahhoz, hogy pontosan úgy működjenek, ahogyan a természet tervezte. Barefoot cipőben az egész lábfej részt vesz a járásban, a lábfej minden egyes része ellátja a feladatát. A cipő elején lévő nagyvonalú térnek köszönhetően, amely lehetővé teszi a láb természetes mozgását járás közben, a barefoot megelőzi az olyan lábdeformitásokat, mint a lúdtalp vagy a hallux valgus. A hólyagok és a tyúkszem kialakulása elleni megelőzésre is alkalmas. 

A barefoot cipők a nulla esésnek köszönhetően támogatják a helyes testtartást, nem térnek el a súlyponttól, és nem zavarják a helyes súlyelosztást. Éppen ellenkezőleg, a barefoot lábbeli támogatja a súlyeloszlást a láb három támaszpontja között. Ez javítja az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt. Ha gerincfájdalomtól szenved, annak gyökere lehet a nem megfelelő lábbeli. Azáltal, hogy a barefoot lábbeli az egész mozgásszervi rendszerre pozitív hatást gyakorol, enyhítheti a vele járó különböző típusú fájdalmakat. 

A lábfej hihetetlenül sok idegvégződéssel rendelkezik, amelyek nagyon fontosak az idegrendszeren belül. Ezeknek köszönhetően agyunk közvetlen impulzusokat kap arról a környezetről, amelyben mozgunk. A talp stimulációjának köszönhetően erősödik a propriocepció, a saját test térbeli tudatossága vizuális kontroll nélkül. A propriocepciónak köszönhetően például anélkül tudunk felfelé menni a lépcsőn, hogy a lábunkra kellene néznünk. 

A barefoot cipő viselése számos egészségügyi előnnyel jár, de ha barefoot cipőt húz, és elindul az őszi szabadba, ezek az előnyök még inkább megsokszorozódnak. A szabadban tartózkodás széles körben ismert az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásáról. De tudta, hogy a barefoot cipő viselése és a lábak különböző felületeknek, hőmérsékleteknek és ingereknek való kitétele a szervezet védekezőképességét is erősíti? Ne féljen barefoot cipőben kimenni a szabadba. Mivel a barefoot cipők torzításmentes kapcsolatban tartják a lábat a talajjal, és javítják a felszínváltozásokhoz való alkalmazkodást, a barefoot cipők csökkentik a járás közbeni sérülések, például a rándulások és a húzódások kockázatát. 

A bareoot cipő viselésének pszichológiai előnyei

A barefoot lábbeli előnyei nem csak a fizikai egészségünkre vonatkoznak. Számos pszichológiai előnye is ismert, különösen, ha a barefootot és a természetet kombináljuk. Az őszi természet a maga csendes szellemével és a vibráló színek lélegzetelállító palettájával úgy hat ránk, mint egy balzsam a léleknek, megnyugtató és földelő. Más évszakokhoz képest az ősznek van egy bizonyos utánozhatatlan varázsa. A termékeny tavasz és a mozgalmas nyár után az ősz az egész év egyfajta csúcspontját jelenti, amikor minden megnyugszik, lelassul és felkészül a pihenésre. Az ősz a természetben az egyensúly érzetét nyújtja, így volt a természet aktív és termékeny, pihennie és lassulnia is kell. Egyensúly. Erre nagy szükség van a mai rohanó világban, ahol a munka, a felelősség és a saját magunk közötti határvonal olyan könnyen elmosódhat. 

Barefoot cipőben sétálni, érezni a természetet a lábunk alatt, a puha mohát, a zizegő leveleket, beszívni a csípős, hűvös levegőt és fürdeni az ősz színeiben. Pontosan ezért szeretjük az őszt. Milyen előnyei vannak annak, ha barefoot cipőben sétál a természetben? A hihetetlen belső béke érzése mellett a stresszhormon kortizol szintjének csökkenését vagy a jobb alvásminőséget is élvezhetjük. A természetben való tartózkodás a legtermészetesebb módja az agy oxigénellátásának fokozására, amivel együtt jár a szerotonin hormon fokozott felszabadulása, amelynek jó hangulatunkat és boldogságérzetünket köszönhetjük. 

Tippek a barefoot cipőre való átálláshoz

Amikor barefoot lábbelire vált, ne feledje, hogy a hagyományos lábbelikben eltöltött éveket nem lehet varázsütésre elfelejteni. Mint minden változás, a barefootra való átállás is időt és türelmet igényel. A cipőhasználati szokások megváltoztatása nagyon egyéni, és mindenkinek más-más időbe telik, amíg hozzászokik a barefoot koncepcióhoz. Általában úgy becsülik, hogy a teljes átállás 2-3 hónapot vesz igénybe, attól függően, hogy a láb egészséges és funkcionális, vagy valamilyen problémával küzd. Attól is függ, hogy mennyire vagyunk hozzászokva a mezítláb járáshoz, akár otthon, akár a szabadban (ha van kertünk). 

Az őszi időjárás tökéletes a barefoot cipőre való áttéréshez. Hogyan is kezdjünk hozzá? Lassan és fokozatosan, megfelelő környezetben. A legjobb, ha az elején egy könnyű természetjáráshoz (nem megerőltető túrázás) vesszük fel a barefoot cipőt. A természetben a puha talaj természetes lengéscsillapítóként működik, így a párnázott hagyományos lábbelikről a barefootra való átállás nem olyan „drasztikus” a lábunk számára. A puha lombtakaróval borított őszi ösvények szintén nagy élményt jelentenek a lábunknak. Mindenképpen kerüljük az extra kemény felületeket, nagyon kellemetlenné teheti az első lépéseket az új cipőben. Kezdetben napi 20-30 percig ajánlott barefoot cipőt viselni, és ezt az időtartamot fokozatosan növelni, ahogy a láb megszokja. Egészen addig, amíg el nem jutunk arra a pontra, amikor már semmiképp sem szeretnénk hagyományos cipőt viselni ☺. Valaki azonnal, egyik napról a másikra vált barefootra, valakinek több hétre vagy hónapra van szüksége. Mindkét lehetőség rendben van. Az sem baj, ha az elején némi kényelmetlenséget érez, elvégre ez egy hatalmas változás a láb számára ennyi év után. De ez a változás a javulás irányába hat. Csak ki kell tartani, inkább lassan, napi néhány percet, és nem szabad feladni. Egy nap a funkcionális lábunk meg fogja hálálni. 

Milyen cipőt válasszunk őszre?

A barefoot cipő kiválasztásakor a következő kritériumokat kell figyelembe vennünk, különösen, ha ez az első:

Alak. Minden lábnak sajátos formája van, és mi olyan cipőt szeretnénk adni neki, amely a lehető legjobban tiszteletben tartja azt. Ennek megfelelően választjuk ki cipőinket is. Minden barefoot márkának megvan a maga tipikus pataformája, igyekszünk olyan modellt választani, amely semmilyen módon nem korlátozza a lábat, és elegendő teret ad neki. 

Szabás. Ahogyan minden lábfejnek megvan a maga alakja és mérete, úgy a többi paramétere is. Ez különösen igaz a lábfej magasságára, a sarok szélességére vagy a boka körüli kerületre. Olyan cipőt választunk, amely a lehető legjobban illeszkedik a lábhoz. Igazán funkcionális és az egészségre előnyös cipőket szeretnénk, ezért nem kötünk kompromisszumokat, és csak a legjobbat választjuk. 

Méret. A megfelelő kiválasztott méret a megfelelően illeszkedő cipő alfa-omegája. Az egyes márkák, sőt egy márkán belül az egyes modellek is lehetnek különböző méretűek, de azonos számozásúak. Az igazán jó minőségű márkáknál minden modellnél a méret mellett a cipő tényleges méretei is fel vannak tüntetve. Ezért érdemes alaposan megmérni a lábát, és nem a szám, hanem a valós méretek alapján választani a méretet. A barefoot cipőknél nem szabad megfeledkeznünk a lábszélességről sem. 

Az őszi barefoot lábbeli kiválasztásakor a következőket kell szem előtt tartanunk:

Anyag. A nyárról őszre történő évszakváltással együtt jár az időjárás bizonyos változékonysága is. A viszonylag stabil nyári időjárás után megnő a záporok kockázata, a hűvös és ködös reggelek az indián nyár napsütötte délutánjaival párosulnak. Ezért válasszunk olyan megbízható anyagból készült cipőt, amely kényelemben és szárazon tartja a lábunkat még akkor is, ha egy őszi záporeső zúdul ránk, vagy nedves levelek borítják az ösvényeket. Az ideális anyag a bőr, amelyet rendszeresen impregnálunk. 

Szabás. A hűvösebb időjárással együtt jár, hogy többet kell elfedni, és ez a lábára is vonatkozik. Őszre ideális szabásúak a magasabb szabású cipők vagy csizmák. 

Szigetelés. Mindenki nagyon egyénileg tűri a hideget vagy a meleget. Ezért a szigetelés megválasztása mindenkinek a saját ízlésétől függ. Valaki megbirkózik az őszi időjárással extra bélés nélkül is, valaki például egy gyapjúval vagy szövettel szigetelt modellhez nyúl. 

Be Lenka őszi választás

Kollekciónk mindenki számára tartogat egy modellt, legyen az egy különleges alkalomra, a szabadba vagy a mindennapokra. A nők körében a csizmás modellek különösen népszerűek. A Be Lenka Entice egy olyan modell, amelyet az időtlen Chelsea csizma ihletett, és több éve rendkívül népszerű a sokoldalúságának és minimalista stílusának köszönhetően, amely soha nem megy ki a divatból. A Be Lenka Mojo és a Be Lenka Diva magasabb szabású csizmák, amelyek könnyen kombinálhatók, és munkába, valamint a városban való bolyongásra egyaránt alkalmasak. A kötött Be Lenka Venus nem hiányozhat egy magabiztos és divatos nő szekrényéből. A kötött felsőrész hidrofób kezelést kapott, így esős időben is alkalmas. Az új Be Lenka Nimbus a barefoot tulajdonságok és a végső divat szimbiózisának megtestesítője. Ez a kihagyhatatlan papucscipőmodell nemcsak 100%-os kényelmet és barefoot mozgásszabadságot kínál, hanem az anyagok átgondolt kombinációja és az egész cipőt körülvevő védő szegély tökéletes társ az őszi időjáráshoz. 

A klasszikus tornacipők kedvelői számára a magasabb szabású modellek, mint például a Barebarics Element, a Barebarics Lynx vagy a Barebarics Hifly, ideális választás őszre. Ha olyan modellt keres a természetben való barangoláshoz, amelyet a mindennapokban is használhat, de szereti a „hiking look”-ot, ne hagyja figyelmen kívül a Be Lenka Ranger és Be Lenka Nevada modelleket. 

Azok számára, akik a minimalista cipőket kedvelik egy csipetnyi eleganciával és stílussal, az őszi kabáttal vagy bőrdzsekivel kombinálhatják például a Be Lenka Synergy-t (szigetelt fleece változatban is) vagy az új Be Lenka Phoenix-et. Különösen népszerű a Be Lenka Atlas modellje, egy magasabb fűzős cipő, amely azonban belül praktikus cipzárral rendelkezik, így hihetetlenül praktikus és kényelmes viselet. A Be Lenka Olympus egy elegáns modell, amely egy túracipő kinézetével rendelkezik, így a munkából egyenesen a parkba sétálhat. Természetesen azok, akik jól tűrik a hideget, és nem engednek a tornacipőkből, a különböző szabásmagasságú tornacipőmodellek széles választékából választhatnak. 

Imádott ősz. A lelassulás, a harmonizálás, az újrakezdés ideje. Az ősz beköszöntével sokunkban megdobban az ihlet, a vágy, hogy elkezdjünk valamit, hogy megváltoztassunk valamit. Új rituálékat kialakítani, új szokásokat felvenni. Ez az egyik oka annak, hogy az ősz az ideális időszak a barefoot lábbelikre való áttérésre. A kellemesebb időjárás jobban vonz minket a szabadba, amely lélegzetelállító színpalettával színesedik, amely gyönyörködteti a szemet és felmelegíti a lelket. A lehulló levelek minden ösvényt puha felhővé varázsolnak, amelyen öröm járni. Tegyünk hát valami extrát magunkért idén ősszel, és menjünk ki barefoot cipőben a természetbe, és élvezzük első kézből, milyen jó érzés a lábunk alatt érezni a természetet.